Genel Bilgilendirme ve Gereklilikler
Cep telefonundan ya da tabletten dersleri izleyebilir ya da derslere katılabilirsiniz.
Canlı derse katılamadığınızda aynı dersi (ortalama 24 saat içinde) kayıttan izleyebilirsiniz. Kayda aktarılması nadiren bu süreyi aşabilir.
Derslerdeki materyaller ders öğretmenlerinin kitaplarından işlenmektedir. Fakat kitabın harfi harfine derste işleneceği düşünülmemelidir. Ders öğretmeni kitap anlatımı üzerinden her türlü ekleme ve çıkarmalarını yaparak slaytını düzenler ve bu slayt akıllı panelinize yüklenir.
Ders programı sadece canlı ders öğrencilerine görünür. Kayıttan ders öğrencilerinin panelinde görünse bile derse canlı olarak katılma canlı ders sınıflarına özgüdür.
Uzaktan eğitime alışmanız bazen birkaç günü hatta birkaç haftayı bulmaktadır. Bu nedenle ilk dersler (ilk birkaç hafta) daha yalın ve sakin geçer. Genel olarak ikinci haftadan sonra ders saatleri artmakta, ortalama haftalık 10 saati bulmaktadır.
Eğitim alanların çalışma hayatında olduğu düşünüldüğü için dersler genel olarak 17.30 ve sonrasında yapılmaktadır. Dersler 2 + 2 ya da 2 + 3 saat olacak şekilde planlanmıştır. Bu nedenle bir günde üst üste 4-5 saat işlenebilir. Dersler 45-50 dakika sürmekte ve dersin/konunun ağırlığına göre 10-15 dakika mola verilmektedir.
Ders Günleri, Kadromuz ve Yıl Boyunca Ders Saatleri
ÖABT dersleri -zorunlu bir durum olmadıkça- hafta içi akşamları yapılmaktadır. En erken 17.30, en geç 23.50 arasında ders işlenmektedir. Bu zaman dilimleri dışındaki ders saatleri ancak kamplarda (Genel Tekrar Kampı, Ara Kamp vs) ya da destekleyici derslerde (Aruz Atölyesi, Dil Tahlili, Gazel Şerhi, vs) söz konusudur.
Full paket alan öğrencilerimiz GYGK ve EB derslerini hafta içi ve hafta sonu karışık olarak alırlar. ÖABT dersleriyle canlı dersler çakışmayacak şekilde ayarlanır. Çakışma yaşanması durumunda katılamadığınız dersi kayıttan 24 saat içinde izleyebilirsiniz.
ÖABT Türkçe dersleri toplam 355 saat olup dağılımı aşağıdaki gibidir:
Dört Temel Beceri – 65 saat
Alan Eğitimi – 50 saat
Dil Bilim – 20 saat
Dil Bilgisi – 25 saat
Çocuk Edebiyatı – 15 saat
Batı Edebiyatı ve Akımlar – 20 saat
Edebiyat Bilgi ve Kuramları – 10 saat
Yeni Türk Edebiyatı – 50 saat
Eski Türk Edebiyatı – 50 saat
Türk Halk Edebiyatı – 50 saat
Bunlara rehberlik dersleri ve sene sonu genel tekrar dersleri dahil edilmemiştir.
Erken Kayıt Avantajının Kapsam ve Koşulları
Erken kayıt dönemi Haziran 2023 öncesi ve sonrası olmak üzere ana hatlarıyla ikiye ayrılır. Bu iki dönem arasındaki en önemli fark, ödenen ücrette kendini gösterir.
Erken kayıt ücretleri her ay değişmekte (artmakta) olduğundan ne kadar erken kayıt olursanız o kadar az ücret ödemiş olursunuz. Artış ortalama aylık 200-250 TL civarındadır.
Bununla birlikte 1 Haziran öncesi kaydolan Türkçe ÖABT canlı ders öğrencilerine her biri 400 TL değerinde olan Soru Çözüm Sınıfı (50 saat) ve Gazel Şerhi (30 saat) dersleri kayıttan hediye edilir. Öğrencilerimiz bu derslere dersler başladıktan sonra erişebilir. Bu dersleri canlı sınıfta dinlemek isteyenlerin canlı ders ücretini ödemeleri gerekmektedir. 1 Haziran 2023 tarihinden sonra kaydolanlara sadece Gazel Şerhi dersi kayıttan hediye edilmektedir.
Ayrıca 2024 canlı derslerini alanlara 2023 dersleri kayıttan “hemen” erişime açılır.
Erken kayıt döneminde kaydolanlar akıllı panele kayıt gününden itibaren erişim sağlayabilir, mobil uygulamayı kullanabilirler. Kelime bilgisini ve yazar-eser eşleştirme sorularını çözmeye başlarlar.
Kaynaklar ve Kaynak Gönderimiyle İlgili Detaylar
Canlı ders sınıflarına kaydolanlara aşağıdaki kitaplar gönderilmektedir:
Türkçe ÖABT Konu Seti – 4 kitap şeklinde
Türkçe ÖABT Soru Bankası – Berceste Türkçe ÖABT Soru Bankası (ya da anlaşmalı olduğumuz yayının kitapları)
Türkçe ÖABT Deneme – Berceste Türkçe ÖABT Deneme Kitabı (5’li)
Kaynak Gönderimi ile İlgili Detaylar
Kurumumuzun yerleşmiş kaynak politikası şu şekildedir: Canlı ders alanlara üç türde kitap gönderilir (üç adet değil): 1. Konu anlatım kitapları, 2. Soru bankası, 3. Deneme kitabı. Kayıttan ders alanlara ise sadece Soru Bankası gönderilir.
Kaynak gönderiminde öğrencimizin sistem üzerinden (panel) “Mağaza” kısmından istihkakı olan kitapları sipariş etmesi gerekir. Siparişin nasıl yapılması gerektiği panelde Duyuru ve videoda anlatılır ve bu video linki size SMS olarak gönderilir.
Kayıttan ders sınıfında olan bir kişi, ücretsiz olarak sadece Soru Bankasını alabilmektedir. Branşınıza göre farklı bir yayının soru bankası da size gönderilebilir. Bu durumda önceden sizden talep toplanır (2-3 farklı yayınevinden hangisini tercih ettiğiniz sorulur).
Gönderilen kaynakların kargo ücreti alıcıya (öğrenciye) aittir. Kargo ücretini kitaplarınızı sipariş ederek ödemeniz gerekmektedir. Kapıda ödeme seçeneği bulunmamaktadır.
Ücretsiz edineceğiniz kitaplar dışında Mağaza kısmından başka kitapları da ücreti karşılığında sipariş ederek tek bir kargoda kitaplarınızın teminini sağlayabilirsiniz.
Kaynak hakkınızı en geç 2 ay içinde kullanmanız gerekmektedir. Mesela ocak ayında kaydolan birinin mayıs ayında sipariş etme hakkı bulunmaz. Aynı zamanda bu sene kullanılmayan yayın hakkı başka bir seneye ertelenemez.
Öğrencinin adresine gönderilen kitabı teslim almaması durumunda kargo firması kitapları yeniden depomuza teslim ederse öğrenci kitaplarını tekrar almak istiyorsa ikinci bir kargo ücreti ödemesi gerekmektedir.
Panelden Yararlanma Hakkı ve Uygulamalar Hakkında Bilgi
Sistemimiz klasik video tasarımıyla sınırlı değildir. Sistemde sizi ÖABT alanında keskinleştirecek pek çok detay bulunmaktadır. Bu nedenle atanmanız paneli etkin kullanmanız açısından çok önemlidir. En çok dikkat etmeniz gereken nokta paneli (özellikle Testler ve Uygulamalar kısmını) her gün takip etmenizin gerekliliğidir.
Uygulamalar sizin pratik olarak geliştirmeniz gereken ve genellikle zorlanan ders ve konuları içerir. Bu uygulamalar (Türkçe ÖABT için) şunlardır:
a. Kelime Avı: Eski Türk Edebiyatında çok kullanılan kelimeleri içerir.
b. DOYA DOYA: Dört Temel Beceri alanına ilişkin çözümlü soruları içerir.
c. Gramer Denizi: Dil Bilim ve Dil Bilgisi ile ilgili çözümlü soruları içerir.
d. ÇOCUK BAHÇESİ: Çocuk Edebiyatına ilişkin çözümlü soruları içerir.
e. BAHİR: Aruz uygulamasıdır. Yüzlerce aruz uygulaması içerir.
f. Tamlamalar: Beyti nesre çevirmek için tamlama bilginizi geliştirir.
g. Okyanus: Beyti nesre çevirme soruları içerir.
h. Eski Edebiyat Yazar-Eser: Divan edebiyatındaki yazar-eser eşleştirmeleri içerir.
i. Halk Edebiyatı Yazar-Eser: Halk edebiyatındaki yazar-eser eşleştirmelerini içerir.
j. Yeni Türk Edebiyatı Yazar-Eser: Yeni Türk Edebiyatındaki eserleri tür/sanatçı bazlı sorar.
k. Ben Kimim: İpuçları vererek yarışma havasında soru çözmüş olursunuz.
l. Günün Beyti: Her gün bir beyit karşınıza çıkar. Bunda aruz, sanat uygulaması yaparsınız.
m. Sesli Özet: Roman özetlerini dinleyebilir, bunlarla ilgili bilginizi sorularla ölçebilirsiniz.
n. Seheri Sorular: Sabah 05.30-08.30 arasında çözebileceğiniz mini bir testtir. Sabah erken kalkmanızı sağlar. Bu soruları çözmeniz atanmanız açısından çok önemlidir.
o. TTS (Teyitli Takip Sistemi): Daha erkenci olmayı isteyenler için 05.00-07.00 arasında aktif olur. Teyitli denmesinin nedeni bir defa kalkınca sürekli kalkmanız gerektiği içindir. Yoksa sistem size sorularını bir sonraki gün göstermez.
p. Gececi Sorular: Gece yarısına doğru çözmenizi için 22.30-23.59 arasında çözmeniz gerekmektedir.
q. Konu Testleri: Panelinizde sürekli olarak yeni testler aktif edilir. Bunları zamanında çözmenizi konuları pekiştirmeniz açısından önem arz eder.